dieta

Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu z toksyn

Jeśli jesteś wiecznie zmęczony, masz kłopoty z zasypianiem, cerą, badź brakuje ci energii, najwyższy czas pomyśleć o oczyszczeniu organizmu. Jest kilka prostych sposobów, które poprawią twoje samopoczucie. 

Zbyt duża ilość toksyn prowadzi m.in. do uczucia zmęczenia i osłabienia, problemów z koncentracją i snem. Pojawia się także brzydki zapach ciała i nieświeży oddech, łamliwe paznokcie oraz matowe włosy.

Pamiętaj…, że detoks z jednej strony odmładza, poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na wygląd skóry, z drugiej – może mieć nieoceniony wpływ na zdrowie.

Oczyszczanie wstępne:

Powszechnie wiadomo, że sauna posiada wiele zalet. Przede wszystkim jest to doskonały sposób oczyszczania organizmu, poprzez usuwanie wraz z potem szkodliwych substancji. Taki zabieg powinien trwać od 5 do 25 minut, z obowiązkowym chłodnym lub zimnym prysznicem na końcu, gdyż rozgrzewanie i chłodzenie organizmu wzmacnia narządy oraz korzystnie wpływa na przepływ krwi.

Domowe sposoby na pozbywanie się toksyn:

- soki owocowo-warzywne

Udowodniono, że w niektórych owocach i warzywach zawarte są fitocydy, czyli substancje które niszczą bakterie chorobotwórcze. Najwięcej znajdziemy ich w cebuli, czosnku i marchwi.

Terapia sokami warzywnymi pozwala skutecznie oczyścić wątrobę. Soki mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie, dlatego najlepiej sporządzić je w domu, bez sztucznych konserwantów. Może być to np zestaw składający się z marchewki (30 dag), świeżego ogórka (90 g) i buraka (90 g), bądź marchewki (27 dag), selera (13 dag) oraz pietruszki (60 g). Soki należy pić codziennie rano.

- owoce

Znane ze swych właściwości oczyszczających są przede wszystkim grejpfruty. Dlatego warto jeść ten owoc na deser po śniadaniu, czy obiedzie. Grejpfrut oczyszcza z toksyn, ale także dobrze działa na trawienie. Możemy też wyciskać z niego sok i pić go.

- nie zapominaj o wodzie

W trakcie procesu oczyszczania organizmu z toksyn, trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Dziennie powinno wypijać się minimum 2 litry wody. Dodatkowo możemy uzupełniać płyny w organizmie pijąc świeżo wyciskane soki, herbatki ziołowe i owocowe.

Dieta oczyszczająca przyspiesza również przemianę materii i powoduje utratę wagi. Jeżeli więc nie chcesz chudnąć, najlepiej pić zieloną herbatę lub mieszankę ziół, która zapewni Ci naturalne oczyszczenie z toksyn.

Czy wino ma datę ważności?

Im starsze, tym… 

Jak się okazuje, powiedzenie “wino im starsze, tym lepsze” niewiele ma wspólnego z prawdą.

Bardzo duża większość win znajdujących się na rynku powinna być wypita w ciągu najbliższego roku, zaś poniżej 1 % można przechowywać dłużej niż 10 lat. Zdolność do dojrzewania, czyli poprawy jakości podczas przechowywania to cecha tylko najznakomitszych win. Potencjał dojrzewania zależy od zawartości garbników, oraz zdolności do ich łączenia się w coraz dłuższe łańcuchy.

Wino jest produktem spożywczym, który, jak każdy inny, ma swój określony termin ważności – Nie powinno mieć więcej niż trzy lata.

Nawet najwspanialsze wina osiągają jednak w pewnym momencie wiek, powyżej którego ich jakość zaczyna się nieodwracalnie pogarszać. Wyjątek stanowią żółte wina z francuskiej Jury i najlepsze tokaje, które trwać mogą ponad stulecie, natomiast jest to w świecie win wyjątek.  Bez obawy można próbować również stuletniego porto czy madery, jednak klasyczne burgundy czy wina z Bordeaux po kilkudziesięciu najdalej latach zamierają, stając się tylko ciekawostką kolekcjonerską, zaś wiele innych, często renomowanych win nie przetrwa w dobrej kondycji nawet kilkunastu lat.

Ważne w winie jest wszystko:

butelka, korek, napis na etykiecie, temperatura, sposób podawania.  Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze, aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku.

Czerwone wina podajemy zwykle nieco cieplejsze niż białe, ale i tak należy je schłodzić. Wina czerwone lekkie i młode, na przykład beaujolais podaje się temperaturze 13-14° C. Dla większości czerwonych win, najlepsza będzie temperatura 15-16° C.

Wina białe, w których dominują przede wszystkim lekkie, ulotne aromaty kwiatów i owoców, podajemy chłodniejsze – od 8 do 10° C, starsze, bardziej złożone, szlachetniejsze jak na przykład dobre burgundy, znacznie lepiej smakują przy 12 do 14° C.

Wina musujące, podaje się na ogół mocniej schłodzone, pomiędzy 6 a 8° C.

Jak przechowujemy wina?

Podobnie jak zmian temperatury, wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Nie powinno się go przechowywać przede wszystkim w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych (nie poleca się dłuższego przechowywania wina w lodówce).

Pomieszczenie, gdzie przechowuje się wino, powinno być raczej ciemne, gdyż światło powoduje przyspieszenie zachodzących w winie reakcji chemicznych. Wino stojące długo na półkach sklepowych, szczególnie w miejscach nasłonecznionych lub oświetlonych jarzeniówkami, to niemal gwarancja przykrej niespodzianki.

W pomieszczeniu, w którym przechowuje się wino, nie powinno być silnych obcych zapachów jak np. benzyna, chemikalia itp. Łatwo przenikają one przez korek, nieodwracalnie psując bukiet wina.

Wino nie znosi kontaktu z powietrzem. Utlenia się, powodując pogorszenie jakości. Dlatego też butelki z winem przechowuje się w pozycji leżącej, tak aby korek był stale zanurzony w winie. Zapobiega to jego wysychaniu i tworzeniu szczelin, przez które do butelki dostawałoby się powietrze.

Zimowe menu, czyli jak prawidłowo się odżywiać

Zimą większości z nas odczuwa spadek odporności, w wyniku czego jesteśmy osłabieni, przemęczeni oraz spada nasze ogólnie samopoczucie. Sięgając po słodycze, różnego rodzaju gotowe przekąski chwilowo poprawiamy sobie nastrój, zapominając przy tym o nadmiarze kalorii jakie zawierają tego rodzaju produkty i o tym, że przybieramy na masie ciała.

Stosując odpowiednio zbilansowaną dietę nie tylko zadbamy o własne zdrowie i dobre samopoczucie, ale utrzymamy prawidłową masę ciała.

Jak powinna wyglądać odpowiednia dobrana dieta?

Codzienna dieta powinna być różnorodna i zawierać produkty z różnych grup żywności. Podstawą zimowego menu jest śniadanie, obfite w węglowodany złożone, które nie tylko dostarczą nam energii, ale pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę ciała w mroźne dni. Dlatego bardzo ważne jest spożywanie pieczywa, makaronów z pełnego ziarna oraz różnego rodzaju kasz, czy musli. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw i owoców, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Pomimo, że sezon zimowy nie obfituje w świeże warzywa i owoce, należy pamiętać że spożywanie ich w surowej postaci dostarcza najwięcej niezbędnych składników odżywczych, a co się z tym wiąże podnosi odporność organizmu. Zawartość wszystkich mikro- i makroelementów oraz witamin jest konieczna, aby zachować zdrowie i urodę. Jednak w sezonie przeziębień i grypy, trzeba szczególnie pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w witaminę C.

Grupę owoców zawierających duże ilości witaminy C stanowią cytrusy : kiwi, cytryna, pomarańcza, grejpfrut oraz owoce jagodowe: czarna i czerwona porzeczka, truskawki, poziomki, maliny, a także suszone morele i żurawina. Natomiast do warzyw bogatych
w witaminę C zaliczmy: liście pietruszki, chrzan, brokuły, brukselkę, kalafior, paprykę, szpinak oraz kapustę włoską, białą i czerwoną.

Należy pamiętać, że witamina C jest składnikiem nietrwałym, to znaczy że jest wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur, dlatego tak istotne jest spożywanie produktów w stanie surowym lub po krótkiej obróbce termicznej.

http://www.foodpanda.pl/

W naszym zimowym menu, koniecznie musimy uwzględnić czosnek i cebulę. Zawarte w nich składniki naturalne takie jak allicyna (czosnek) oraz kwercetyna (cebula) posiadają silne właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Innym, bardzo ważnym elementem każdej diety jest regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych – jogurtu i kefiru. Produkty te oprócz dużej ilości wapnia, zawierają w swym składzie bakterie probiotyczne (np.: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium), które zwiększają zdolności obrony immunologicznej organizmu, a tym samym podnoszą jego odporność. Do żywności fermentowanej zaliczamy, także kwaszoną kapustę i ogórki, również cenny składnik zimowego jadłospisu.
Kolejną, niezbędną grupę produktów spożywczych stanowią ryby. Należy uwzględnić przede wszystkim ryby morskie z dużą zawartością tłuszczu: śledzia, łososia, karpia, halibuta, makrelę, pstrąga, solę, dorsza, tuńczyka. Oprócz cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz witamin A, D, E i K, ryby stanowią doskonałe źródło białka.

Gdzie możemy jeszcze znaleźć niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

NNKT występują również w olejach roślinnych: lnianym, sojowym, słonecznikowym, rzepakowym, czy oliwie z oliwek. Tak więc, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są dobrym źródłem energii, której nasz organizm potrzebuje więcej, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Dlatego warto zadbać, aby w naszym menu pojawiły się ryby pod różną postacią oraz surówki z dodatkiem łyżki oleju lub oliwy z oliwek.

Nie powinniśmy również zapominać o roślinach strączkowych, np.: soi, soczewicy, czy grochu, które są bogate w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, fosfor i wapń.
Pomimo mroźnych dni i związanego z tym zmniejszonego pragnienia ważne jest stałe nawadnianie organizmu. Bez względu na porę roku każdy z nas powinien wypijać minimum
2 l płynów dziennie. Należy pamiętać, aby zimową porą wszystkie napoje były ciepłe, unikniemy w ten sposób niepotrzebnego wychłodzenia ciała.

Kilka sposóbów na mroźne dni…

http://www.foodpanda.pl/

Kiedy za oknem wiatr i mróz warto włączyć do naszego menu zupy. Trzeba jednak unikać tych zabielanych i na zasmażkach. A gdy przemarzniemy doskonale ogrzeje nas kubek gorącej herbaty z domową konfiturą lub sokiem malinowym albo ciepłe kakao i mleko z miodem.
Należy zwrócić uwagę na miód, który korzystnie oddziałuje na nasz organizm, wpływa na poprawę nastroju, ale przede wszystkim wzmacnia naszą odporność.
Doskonałe właściwości rozgrzewające mają również niektóre przyprawy. Warto dodawać je do potraw i napojów, nie tylko nas rozgrzeją, wzbogacą potrawę w smak, ale zastąpią sól, którą stosujemy w nadmiarze. Imbir, goździki, cynamon, kardamon, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek, tymianek i majeranek, to niezbędne składniki każdej kuchni.

i poprawę humoru…

Zima, to czas kiedy często towarzyszy nam pogorszenie nastroju. Brak słońca, coraz krótsze dni oraz zbyt krótkie przebywanie na świeżym powietrzu, sprzyjają ogólnemu osłabieniu i apatii. Często wiele osób poprawia sobie humor sięgając po słodycze. Zawarty w nich cukier może i wpływa na poprawę nastroju lecz jest, to efekt krótkotrwały i niekorzystny dla zdrowia. Idealną alternatywą dla słodyczy są bakalie (orzechy włoskie, migdały, daktyle, figi, rodzynki, suszone śliwki i morele), pestki dyni, czy słonecznik. Nie tylko stanowią pyszną i pożywną przekąskę, ale są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Doskonałym sposobem na poprawę humoru, a także zwiększenie odporności organizmu jest ruch. Pomimo zimnych dni nie możemy zapomnieć o uprawianiu sportu. Jazda na nartach, sankach, snowboardzie, łyżwach, to propozycje, z których na pewno każdy z nas wybierze coś dla siebie. A dla zwolenników innych dyscyplin sportu zostaje choćby basen, siłownia, czy fitness. Warto pamiętać o codziennych spacerach, które dotlenią nasz organizm i poprawią jakość snu, równie ważnego w zachowaniu zdrowia i urody.

Co zatem należy zmienić?

W sezonie osłabionej odporności i przeziębień nasz organizm nie jest w stanie sprawnie funkcjonować. Dlatego, tak istotne są modyfikacje naszej diety, włączenie wymienionych grup produktów oraz zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Na pewno podstawą zimowego menu jest pożywne śniadanie, a także regularne spożywanie posiłków w pozostałej części dnia. Należy pamiętać, że urozmaicona dieta oraz codzienna aktywność fizyczna zapewnią nam zdrowie i doskonałe samopoczucie każdego dnia.

Cała prawda o produktach typu “light”

Napoje, jogurty, dżemy, masło, majonez, mleko wersji “light”… ? Czy to naprawdę działa? Czy na pewno nie tuczą? Czy są zdrowe? 

ABC o produktach “light”

Z definicji „light” (lekki) na produkcie oznacza obniżoną zawartość jednego lub więcej składników zawartych w danym produkcie tj: tłuszcz, cukier, cholesterol, sól, bądź alkohol.  Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego produkty light powinny mieć zredukowaną o 30% wartość energetyczną (kcal) w porównaniu do swego tradycyjnego odpowiednika.  Niestety w rozporządzeniu nie odnajdziemy nic na temat produktów o nazwach typu: “fitness”, “fit”, “slim”, które tylko sugerują, że są niskokaloryczne i zdrowe.

Ile cukru w cukrze?

Produkty “bez cukrów” zawierają syntetyczne substancje słodzące tj: aspartam (jest 200 razy słodszy niż naturalny cukier), sacharynę, taumatynę i acesulfam K. Są to słodziki, które nie zawierają tylu kalorii co cukier, niestety substancje chemiczne nie tylko mają wpływ na smak produktu (są bardziej mdłe), ale również na nasze zdrowie. Dodatkowo tego typu produkty zawierają mniej wartości odżywczych, a więcej tłuszczów, w wyniku czego liczba kalorii często jest taka sama, bądź zbliżona do produktów nieoznaczonych jako light.

Cola light = 0,6 kcal ?

Coca cola light zawiera mniej niż 1 kcal, natomiast “zwykła” ma ich aż ponad 100. Jednak pomimo niskiej zawartości kalorii, ze względu na zawartość kwasu fosforowego, cola jest “tak samo szkodliwa” jak zwykła. Zwiększone spożycie fosforu obniża poziom wapnia, co może doprowadzić do znacznego osłabienia kości i zębów. Wiedz…, że pijąc gazowane napoje słodzone aspartamem, nie schudniesz.

Jogurt O% tłuszczu

Aby obniżyć wartość kaloryczną jogurtów, producenci żywności, redukują zawartość tłuszczu. Wiedz, że bez tłuszczu nie przyswoisz z pożywienia witaminy A, D, E i K. Ponadto takie jogurty mają niewiele wapnia, który szczególnie jest niezbędny kościom i zębom.

 Wybierając produkty „light” należy brać pamiętać, że:
- produkty „light” nie zawsze mają mniej kalorii
- spożywając je bez umiaru = można przytyć,
zamienniki cukru mogą zaburzać równowagę pomiędzy ośrodkiem głodu i sytości powodując wzmożony apetyt, co w konsekwencji prowadzi do większej podaży pożywienia.
- eliminując z pożywienia wszystkie oleje, pozbawiamy nasz organizm istotnej ochrony organizmu. Bez tłuszczów układ pokarmowy nie jest w stanie wchłonąć wszystkich składników odżywczych.

Żywność typu light może być zdrowym sposobem na odchudzanie, jeżeli zachowasz umiar. Sięgaj po produkty mało przetworzone, np. produkty zbożowe.

Co jeść by dobrze spać?

Często miewamy problemy ze snem. Wpływ na to ma wiele czynników takich jak stres,  styl życia, bądź nieodpowiednia dieta . Dlatego warto wiedzieć, że to, co jemy ma duży wpływ na nasze ogólne funkcjonowanie, w tym także na jakość snu i łatwość zasypiania.

Nieprzespana noc powoduje, że odczuwamy wiele dolegliwości, takich jak ból głowy, trudność z koncentracją, złe samopoczucie i rozdrażnienie. Przewlekła bezsenność może doprowadzić do poważnych chorób, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca.Dlatego właśnie pierwsze objawy bezsenności można leczyć odpowiednią dietą, ponieważ w późniejszym okresie stosuje się leczenie farmakologiczne.

Pierwsza zasada, którą teraz warto zapamiętać:

Spożywaj dania lekkostrawne

Unikaj jedzenia na kolację dań smażonych, marynowanych, pieczonych z dodatkiem tłuszczu, bądź spieczonych na ruszcie, ponieważ takie posiłki trawione są w naszym organizmie przez kilka godzin. Na kolację najlepiej spożywaj dania gotowane na wodzie lub parze, pieczone w folii.

Czy ostatni posiłek powinno się jeść o 18?

Tak, ale dotyczy to głównie osób, które chodzą spać ok 21-22. Osoby preferujące nocny tryb życia, powinny jeść ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem. Organizm zdąży wtedy odpowiednio przetrawić to, co zjedliśmy, jednocześnie nocna przerwa między kolacją a śniadaniem następnego dnia nie jest za długa, co daje dodatkową korzyść – wpływa na utrzymanie szczupłej sylwetki.

Unikajmy tłustych posiłków

Jeśli kolacja jest zbyt tłusta cały organizm angażuje się w jej trawienie, wzrasta temperatura ciała, co opóźnia zapadanie w sen. Natomiast warto zaznaczyć, że ostatni posiłek powinien być ”ciepły”, ponieważ wpływa to korzystnie na spokojny sen.

 Poza tym unikaj:

produktów tj: ser żółty, czerwone mięso, podroby i kiełbasy oraz tłustych produktów mlecznych, a przede wszystkim fast food’ów. Staraj się nie jeść produktów zawierających tyramę, ponieważ pobudza ona wydzielanie adrenaliny. Znajdziemy ja w takich produktach jak: czekolada, marynowane, wędzone i solone ryby oraz w niektórych gatunkach win. Na noc nie warto pić kofeiny, która przyśpiesza akcję serca. Kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w czekoladzie, mocnej czarnej herbacie, napojach typu cola.

Zioła na sen..

Po ostatnim posiłku warto zamiast herbaty, bądź kawy wypić herbatki ziołowe. Szczególnie poleca się zioła tj: mięta (ułatwia trawienie), rumianek (uspokaja), melisa (wpływa na wyciszenie organizmu), lawenda (także uspokaja i wycisza), szyszki chmielu (łagodzą stany napięcia, nerwice), owoc głogu (wycisza, uspokaja, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego).

 

Kalkulator BMI

Wzrost: cm
Waga: kg
BMI Calculator